Bocce

Lisanslı Sporcu Sayımız: 37

http://www.tbbdf.gov.tr/index.php

BOCCE

Bocce punto, raffa ve volo atış sistemleriyle sınırlandırılmış düzgün bir sahada sentetik bocce topları ile oynanan spor dalıdır. Oyun, toplan birbirine yaklaştırma (punto) ya da vurulacak büyük ve küçük topların önceden saptanması sonucu raffa ve volo atışı ile uzaklaştırma yöntemi ile oynanır. Böylece oyuncular bir veya birden fazla topla oynamaya devam ederek en yüksek puanı elde etmeye çalışırlar.

Bocce’nin uygulama açısından fizik, ruh ve zihin birliği ile bütünleşmiş, aynı zamanda konsantrasyon gerektiren özellikleriyle diğer spor branşları arasında farklı bir yeri vardır.

Yapısal olarak sağlam olan bir sporcunun yarışmaya motive olabilmesi ve konsantrasyonunun sağlanabilmesi için psikolojik yönden de sağlıklı olması gerekir. Belli bir antrenmandan sonra hareketlerin otomatikleşmesi, zihinsel esneklik kazanılması iyi bir bocce oyuncusunda olması gereken özelliklerdir.

OYUN KURALLARI

Uluslararası alanda kabul gören bocce için gerekli oyun alanları, açık alanlarda olduğu kadar mevcut kapalı spor salonları zemininde de değişiklik gerektirmeden kolayca kurulabilmektedir. İdeal oyun sahası ölçüleri; boy 26.50 m, genişlik 4.50 m, çevre yüksekliği 25-30 cm arasıdır. Taban yarı sentetik çeşitli malzemeler ve karışımlardan yapılmış, son derece düzgün ve pürüzsüz bir zemin şeklinde olmalıdır. Punto, raffa ve volo sistemleriyle ile sınırlandırılmış bu oyun sahasında sentetik bocce toplarıyla oynanan oyun, topların birbirine yaklaşması (punto) ve vurulacak büyük ve küçük topların önceden saptanarak raffa ve volo atışı ile uzaklaştırılması çabalarına dayanır. Böylece oyuncular bir veya birden fazla puan alana kadar oyun boyunca kendi toplan ile oynamaya devam ederek en yüksek puanı almaya çalışırlar.

Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar arasında yapılır. Tekler dörder topla, çiftler ve üçlü takımlar ikişer topla oynarlar. Puanlama, karşı takımın toplarından büyük topun, küçük topa yakın olan top sayısının toplanmasıyla elde edilir. Müsabaka sonunda 15 puan alan takım galip gelir. Bocce bir yarışma sporu olmasının yanında bir okul sporu ve tatil yörelerinin vazgeçilmez branşlarından biridir. Spora 11-14 yaş arasında başlayanlar gençler, 17 yaşından büyükler ise büyükler kategorisinde yer alırlar. Oyun topları yuvarlak ve sentetiktir. Büyük top 107-113 mm çapında ve 920-1000 g ağırlığındadır (büyükler). Küçük top 4 cm çapında ve 50 gram ağırlığındadır.

ATIŞ SİSTEMLERİ

Atış sistemleri; punto, raffa ve volo olarak üçe ayrılır.

Punto Oyunu: Oyuncunun kendi topunu geçerli bölgeye daha önceden atılmış veya hakem tarafından başlama noktasına konmuş pallino’ya büyük topu yerden yuvarlamak suretiyle yakıştırmasıdır.

Raffa Oyunu: Rakip topa, kendi topuna veya pallino’ya yapılacak atışlarda, bowl’un önce yere, sonra vurmak istediği topa çarptırılarak uzaklaştırılmasıdır. Kural dışı veya vurulması gereken toplara isabet etmeyen toplar hakem tarafından oyun dışı bırakılır.

Volo Oyunu: Oyun alanı içinde bulunan ve yerleri hakem tarafından işaretlenmiş rakip top, pallino ve kendi topuna yapılacak volo atışında, vurulacak topun önüne hakem tarafından çizilen 40 cm teğetle top arasında yere temas ettirilerek veya direkt topa çarptırılarak uzaklaştırılmasıdır.

Dart Nedir? 

Dart  içiçe ve farklı renklerde halkalardan oluşan bir hedefe, belirlenmiş bir uzaklıktan ufak okların atılarak, en yüksek puanı almak amaçlı bir oyun, spor. Dart, Orta Çağda okçular için bir eğitim oyunu olarak başlamıştır. İlk kez İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

Hedefe daha iyi gitmesi için arkasına tüy ya da aparey (flight) takılan dart oku yaklaşık 16 cm uzunluğunda, nişan tahtasının çapı da yaklaşık 45 cm uzunluğundadır. Nişan tahtası, 1’den 20’ye kadar değerlerin yazılı olduğu 20 puan dilimine bölünmüştür.
Alınacak puanı belirleyen iç içe altı halka bu dilimleri kesmektedir. En içte 50 puanlık merkez (BullEye), hemen dışında 25 puanlık bir halka, geniş bir tekli atış halkası, dar bir üçlü atış halkası, diğer bir geniş tekli atış halkası ve en dışta dar bir çiftli atış halkası bulunmaktadır.

Çoğunlukla hedef skorlara göre isimlendirilen Dart’ın 301 / 501 / 701, Cricket, High Score, Shangai, 301 Elinination, Split Score, Rapid Score olarak anılan oyun çeşitleri vardır.

Dart oyunu kuralları

Atış

  1. Her oyuncu kendi dartları ile atış yapmalı, kullanılan dartlar 30,5cm uzunluğunda ve 50 gr. ağırlığından fazla olmamalıdır. Her dart gövdeye takılabilen sabit ya da değiştirilebilen çelik uçtan oluşur. Gövdenin arkasına farklı parçacıklardan oluşabilecek bir kanat sistemi olmalıdır.
  2. Her dart teker teker ve elle atılmalıdır.
  3. Bir atış üç dartın oyun tahtasına atılmasından oluşur.
  4. Oyuncu atış sırasında, atış tamamlanmadan önce oyun tahtasına saplı olan dartlarından herhangi birine dokunduğu takdirde atışını tamamlamış sayılır.
  5. Oyun tahtasından düşen bir dart tekrar atılamaz.
  6. Atış tamamlanmadan önce, oyun tahtasından seken ya da düşen dart puanlamaya dahil edilmez.

Başlama ve Bitirme

  1. Oyuncunun puanlanmaya başlayabilmesi için, attığı dartın, oyun tahtasının ikili bölgesindeki dış çember telinin içinde, oynanan oyunun niteliğine göre uygun yere isabet etmesi yeterlidir.
  2. Bitirme atışı Yazıcı tarafından geçersiz sayılırsa ve eğer oyuncunun kullanılmamış dartı varsa, oyuncu atış yapmamış olduğu dartlarını kullanma hakkına sahiptir.
  3. Bitirme atışı ancak atılması gereken puan sağlanır (sayıdan düşmeli oyunlarda) veya kapatılması gereken tüm alanlar ve sayılar kapatılırsa (sayı ve alan kapatmalı oyunlarda) ve Yazıcı tarafından onaylandıktan sonra dartlar toplanırsa atış geçerli sayılır.
  4. kuralında herhangi bir hata olma durumunda, oyuncu dartlarını topladıysa ve henüz kullanılmamış dartı varsa, Yazıcı toplanan dartları mümkün olan en uygun şekilde oyun tahtasına yerleştirir ve oyuncunun atışını tamamlamasına izin verir.
  5. Gerekli bitirişi yapan oyuncu oyunun ya da maçın galibi olarak ilan edilir. Bitimden sonra, herhangi bir oyuncu tarafından yapılan atış geçerli sayılmaz.
  6. Bir maç, ya da Oyunlara bölünmüş bir set, setlere bölünmüş bir maç , 3’lü, 5’li, 7’li.vb gibi oyun prensibinde oynanır. Belirlenmiş sayıdaki oyunların çoğunluğunu kazanan oyuncu ya da takım maçın galibi sayılır. Geriye kalan oyunların oynanmasına gerek kalmaz.
  7. Setlere bölünmüş bir maç 2.06 maddesine uygun olarak oynanır.

Puanlama

  1. a) Sayıdan düşmeli Oyunlar İçin:
  2. Maçlar veya Oyunlar, oyunun türüne göre herhangi bir tek sayıdan başlayabilir.(örn:301, 501, 701, 901. vb.)Atılan puanlar bu sayıdan düşülür. Her atıştan sonra o atışın toplamı kalan puandan çıkartılır.
  3. Atışın puan olarak sayılabilmesi için dartın uç kısmının herhangi (tekli, çiftli, üçlü) bir sayı bölgesine veya merkez bölgesine (merkez, iç merkez) değiyor olması gerekir. Oyun tahtasından çarpıp düşen bir dart puan almış sayılmaz.
  4. Atılan puan, dartın içine düştüğü dilime ait olduğu rakamdan belirlenir.
  5. Hakemler Oyun tahtası üzerindeki örümcek ağının, sayıları birbirinden ayıran bölümler üzerinde olduğunu sürekli kontrol edecektir. Buna rağmen herhangi bir kayıklık durumunda atılan puanın belirlenmesinde örümcek ağı bölümleri esas alınacaktır.
  6. Dartlar oyun tahtasından, atan oyuncu tarafından alınır. Oyuncu dartlarını toplamadan önce Yazıcının puanı toplamasını ve kaydetmesini bekler.
  7. Puanlamadaki aritmetik hataya itiraz ancak diğer oyuncu ilk dartını hedef tahtasına atmadan önce yapılabilir. Aksi takdirde puan tahtasında yazılan şekilde kalır.
  8. Bir oyuncunun attığı puanlar ve kalan puanı, puan tahtasında hakem ve oyuncular tarafından okunabilecek şekilde, temiz göz hizasında ve Yazıcı tarafından yazılmalıdır.
  9. Yazıcı oyuncunun talebi halinde, oyuncunun attığı puanı ve kaldığı puanı söyleyebilir, ancak bitiriş için atış veya kombinasyon tavsiyesinde bulunamaz.
  10. Maç hakemi kuralların tam bir uygulayıcısı olmalıdır.
  11. b) Sayı ve Alan Kapatmalı Oyunlar İçin
  12. Sayı ve alan kapatmalı oyunlarda yarışma genelgelerinde belirlenen sayı ve alanlar her bir oyun için 3er kere atılarak kapatılmalıdır.
  13. Hakemler Oyun tahtası üzerindeki örümcek ağının, sayıları birbirinden ayıran bölümler üzerinde olduğunu sürekli kontrol edecektir. Buna rağmen herhangi bir kayıklık durumunda atılan puanın belirlenmesinde örümcek ağı bölümleri esas alınacaktır.
  14. Kapatılması gereken bir sayının üçlü bölgesine atılan dart, o sayının üç kere atılması ile aynı değere sahiptir ve sayı kapatılır.
  15. Kapatılması gereken bir sayının ikili bölgesine atılan dart, o sayının iki kere atılması ile aynı değere sahiptir.
  16. Bir oyuncunun kapattığı sayı ve alanlar, puan tahtasında hakem ve oyuncular tarafından okunabilecek şekilde , temiz göz hizasında ve Yazıcı tarafından yazılmalıdır.
  17. Maç hakemi ya da Yazıcı oyuncuya atış bitiminden sonra kalan atışlar veya bitiriş hakkında bilgi veremez.
  18. Maç hakemi kuralların tam bir uygulayıcısı olmalıdır ve gerekli durumlarda yazıcıya danışarak kararlarını duyurmalıdır.

Bowling

Üç delikli bir topa yüzük parmak, orta parmak ve başparmak sokulması ile ve topun lobutlara atılması ile oynanan bir oyundur.  Ülkemizde ve dünyada her daim popülaritesini koruyan bowling misket oyununa benzerliği ile dikkat çeker. Bowling eğlenceli bir spor dalıdır ama bu oyunun oynanmasında belli başlı noktalara dikkat etmek gerekir.  Bunların en başında duruş gelir;

  • Omuzların hedefe dönük olması gerekir.
  • Atış esnasında kullanılmayacak olan atışı destekler.
  • Bowling topunu tutan bileğin sağlam, dik ve geriye doğru bükülmemesi çok önemlidir.
  • Dizlerin hafif şekilde bükülmesi gerekir.
  • Atış yapılacak olan kolun dirsek kısmı kalçaya yakın olmalıdır.
  • Ayaklar ise hedefe dönük ve bitiş şekilde durmalıdır.

Bowlingde Hedefleme

Bowling konusunda uzman olan kişiler hiçbir zaman lobutlara bakılmaması gerektiğini ifade eder. Bowling oyununda hattın üstünde yakın olabilecek olan bir noktaya bakılması gerekir.

Bowlingde Zamanla ve Topun Sallanması

Topun elde ön ve arka kısma serbest şekilde hareket edecek durumda olması gerekmektedir. Topun öne ve arkaya doğru sallandığından omuz aşağıya doğru düşüyorsa ve el bileği bükülüyorsa bu topun ağır olduğunu gösterir. Kol rahat gidiyorsa, el bileği bükülmüyorsa ve omuz düşmüyorsa top ideal olan ağırlıktadır.

Bowlingde Topu Bırakma

Bowling topu kaymakta olan ayak hizasından hattın üstüne bırakılmalıdır. Sağ elini kullanan kişiler sol ayaklarının yardımı ile kayarken, solak olan kişilerde sağ ayaklarının yardımı ile kayarlar. Bowling topunun ayak bileğine 2 inç uzaklıkta olması önemlidir. Topun hatta bırakılması için eğilmek gerekmektedir.

Bowling Nasıl Oynanır?

  • Bowling oyunu bireysel ya da çoklu grup halinde oynanabilir, oyunun amacı en çok lobutu devirip en yüksek puanları almaktır.
  • Her bir tanesi 2 tane denemeden oluşmakta olan toplam 10 frame, bir tane oyunda oyuncuya ya da oyunculara tanınmış olan atış haklarını gösterir.
  • Oyuncular bir frameda strike yapmasada, 2. Kez atışında yapmalı ve o frameyı tamamlamalıdır. Son frameden sonra yapılacak olan strikeden sonra atış hakkı verilir.

Bowling Sporunda Bulunan Terim Açıklamaları

Spare

Framenin ikinci atışında hattın sonunda yer alan lobutların devrilmesidir, Spare sembolü de /’dir.

Strike

Framenin ilk atışında hattın sonunda yer alan lobutların devrilmesidir, bulunan tüm lobutlar devrildiğinden dolayı başka bir atış hakkı verilmez. Strike sembolü de X’dir.

Split

Arasında başka lobutlar ile bağlantı olmayan 2 ya da daha fazla lobutun ayakta kalması anlamına gelir.

Bowling Oynamanın Faydaları

  • Stres atmaya yardımcı olur.
  • Bowling oynayan kişi umduğundan daha çok kalori yakar.
  • Bowling bilme düzeyi başlangıç seviyesinde bile olsa rahatlıkla oynanabilir.
  • Enerjinin artmasına yardımcı olur.
  • Kaybetme ve kazanma ile alakalı olan hisleri kuvvetlendirir.
  • Esnekliği arttırır.
  • Kas egzersizlerine teşvik eder.
  • Kaslarda germe sağlar.
  • Birçok kasın bir arada çalışmasına olanak sağlar.
  • Bowlingde yapılan her hareket vücutta biriken yağların yakılmasına yardımcı olur.
  • Dostluk kurmaya yardımcı olur.